Jdi na obsah Jdi na menu
 


Měření množství CO2 při metabolismu kvasinek

4. 2. 2015

 

Laboratorní práce č….

 

Měření množství CO2 při metabolismu kvasinek

Metodický list

 

Cíle:

  • Ověření teoreticky nabytých znalostí v praxi.

  • Použití techniky PASCO (sondu na měření plynného oxidu uhličitého) ke stanovení obsahu CO2 ve vzduchu nad roztokem cukru a kvasnic.

  • Analýza výsledků svých stanovení a vyslovení závěru o metabolismu kvasinek při různé teplotě roztoku cukru.

 

Metody práce:

  • Spolupráce v tříčlenných týmech.

  • Práce s učebnicí, popř. se zápisky z minulých hodin.

 

Časový plán:

Práce je určena na dvouhodinové laboratorní cvičení.

 

Co je třeba připravit:

  • rozhraní SPARKlink

  • < >

    senzor plynného CO2 s nádobou (250 ml)

  • čerstvé droždí (1 balení na jedno měření)

  • kádinku (400 ml)

  • skleněnou tyčinku

  • < >< >

    cukr řepný (sacharosa)

  • rychlovarnou konvici

     

Pár dobrých rad:

  • Upozorněte žáky, aby konec sondy nebyl ponořen v roztoku!

     

     

Odpovědi na otázky:

1. Jak se mění obsah CO2 v aparatuře během pokusu?

Koncentrace CO2 se v průběhu experimentu zvyšuje.

2. Vysvětlete změny obsahu CO2 v aparatuře během pokusu.

Při metabolismu kvasinek v aerobním i anaerobním prostředí se uvolňuje plynný CO2.

3. Jak se lišil průběh experimentů při různých teplotách?

Při nízké teplotě probíhala změna množství CO2 pomaleji a při vyšší teplotě rychleji

než při pokojové teplotě. Aktivita kvasinek je závislá na vnější teplotě.

 

 

 

Hodnocení:

  • Postupovali studenti správně podle „pracovního návodu”?

  • Dokázali studenti použít techniku PASCO ke své práci?

  • Byli schopni účelně koordinovat práci v týmu?

  • Vysvětlili studenti procesy probíhající při experimentu?

  • Vypracovali studenti odpovědi na všechny otázky?

 

 

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA