Měření množství CO2 při metabolismu kvasinek
Laboratorní práce č….
Měření množství CO2 při metabolismu kvasinek
Metodický list
Cíle:
-
Ověření teoreticky nabytých znalostí v praxi.
-
Použití techniky PASCO (sondu na měření plynného oxidu uhličitého) ke stanovení obsahu CO2 ve vzduchu nad roztokem cukru a kvasnic.
-
Analýza výsledků svých stanovení a vyslovení závěru o metabolismu kvasinek při různé teplotě roztoku cukru.
Metody práce:
-
Spolupráce v tříčlenných týmech.
-
Práce s učebnicí, popř. se zápisky z minulých hodin.
Časový plán:
Práce je určena na dvouhodinové laboratorní cvičení.
Co je třeba připravit:
-
rozhraní SPARKlink
- < >
senzor plynného CO2 s nádobou (250 ml)
-
čerstvé droždí (1 balení na jedno měření)
-
kádinku (400 ml)
-
skleněnou tyčinku
- < >< >
cukr řepný (sacharosa)
-
rychlovarnou konvici
Pár dobrých rad:
-
Upozorněte žáky, aby konec sondy nebyl ponořen v roztoku!
Odpovědi na otázky:
1. Jak se mění obsah CO2 v aparatuře během pokusu?
Koncentrace CO2 se v průběhu experimentu zvyšuje.
2. Vysvětlete změny obsahu CO2 v aparatuře během pokusu.
Při metabolismu kvasinek v aerobním i anaerobním prostředí se uvolňuje plynný CO2.
3. Jak se lišil průběh experimentů při různých teplotách?
Při nízké teplotě probíhala změna množství CO2 pomaleji a při vyšší teplotě rychleji
než při pokojové teplotě. Aktivita kvasinek je závislá na vnější teplotě.
Hodnocení:
-
Postupovali studenti správně podle „pracovního návodu”?
-
Dokázali studenti použít techniku PASCO ke své práci?
-
Byli schopni účelně koordinovat práci v týmu?
-
Vysvětlili studenti procesy probíhající při experimentu?
-
Vypracovali studenti odpovědi na všechny otázky?